Web Analytics Made Easy - Statcounter

پیمانه اقتصادی، هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.    به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون دلیل افزایش کوتاه مدت نرخ ارز چه بود، ویتنام سریع‌ترین رشد اقتصادی درجنوب شرق آسیا را ثبت کرد، افزایش نرخ بیکاری در ژاپن، نرخ دلار مجددا کاهشی شد، پای عربستان به پرونده موسوم به نیسان باز شد، تداوم صعود قیمت طلا در بازار جهانی، هفته آرام تسه‌ها در بازار اوراق مسکن و خودروسازی هند به دنبال جذب ۸ تا ۱۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی را در بر دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  دلیل افزایش کوتاه مدت نرخ ارز چه بود؟

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به سوءاستفاده برخی فرصت‌جویان از افزایش تقاضای ارز در روز‌های اخیر، به این موضوع واکنش نشان داد. عبدالناصر همتی در جدیدترین پست ایستاگرامی خود با اشاره به افزایش قیمت ارز در روز‌های اخیر، گفت: همانگونه که پیش‌بینی شده بود، در روز‌های اخیر به دلیل فرصت زمانی باقی‌مانده از سال جاری میلادی برای تسویه حساب بنگاه‌ها و تجار با طرف حساب‌های خارجی، تقاضای واقعی ارز به طور طبیعی تا حد زیادی افزایش پیدا کرد. وی افزود: متاسفانه این بار نیز فرصت‌جویان و نوسان‌گیران با سوار شدن بر این موج و با کمک گرفتن از جو روانی در فضای مجازی، سبب افزایش کوتاه مدت نرخ ارز شدند. همتی یادآور شد: قبلا نیز تاکید کردم که ذخایر اسکناس کشور در وضعیت بسیار مطلوبی بوده و تسلط و احاطه بانک مرکزی پرقدرت‌تر از همیشه است.

پیش بینی بانک جهانی از نرخ تورم ایران در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰

بانک جهانی در گزارش جدید خود اعلام کرد که بدهی خارجی ایران به ۹.۳ میلیارد دلار کاهش خواهد یافت؛ هر چند که در مجموع، سال سختی در انتظار اقتصاد ایران خواهد بود.  بانک جهانی نرخ تورم ایران را برای سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ به ترتیب ۲۳.۸ درصد و ۳۱.۲ درصد و برای سال ۲۰۲۰ معادل ۱۹.۶ درصد تخمین زده است. رشد اقتصادی نیز در این سه سال به ترتیب  منفی ۱،۵ درصد، منفی ۳،۶ و مثبت ۱.۱ درصد برآورد شده است. تا سال ۲۰۱۷، جمعیت ایران ۸۰.۶ میلیون نفر، تولید ناخالص داخلی ۴۴۷.۷ میلیارد دلار، ضریب جینی ۳۸.۸ و متوسط امید به زندگی ۷۶ سال بوده است.

ویتنام سریع‌ترین رشد اقتصادی درجنوب شرق آسیا را ثبت کرد

ویتنام در سال ۲۰۱۸ میلادی با رشد اقتصادی بیش از ۷ درصد بالاترین میزان رشد را در میان ۱۰ کشور جنوب شرق آسیا و یکی از سریعترین جهش‌های اقتصادی در این قاره را به خود اختصاص داد. به گزارش نشریه فوربز، این کشور یکی از باسابقه‌ترین رشد‌های اقتصادی پرسرعت آسیا را دستکم در یک دهه اخیر به نام خود ثبت کرده است. بر این اساس، ویتنام در ۵ سال اخیر، سالانه شاهد رشد ۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی نیز بوده و رقم آن در سال جاری میلادی به ۲۰۲ میلیارد دلار افزایش یافته است. این کشور با تقویت و افزایش صادرات کالا‌های تولید شده ارزان قیمت خود در بخش پوشاک وگوشی و فناوری‌های موبایلی و همچنین پردازنده‌های رایانه‌ای به بالاترین و سریع‌ترین رشد اقتصادی در ۱۰ ساله گذشته رسیده است. به گزارش اداره آمار عمومی ویتنام در هانوی، بخش‌های پردازش و تولید، دو نقطه درخشان با سهم عمده در روند رشد اقتصادی این کشور بوده است.     ویتنام درصدد است تا سال ۲۰۱۹، بزرگترین گام خود را در صنعت خودروسازی ملی بردارد و باتقویت این بخش به جمع تولید و صادر کنندگان اصلی خودرو در جنوب شرق آسیا نیز تبدیل شود. ویتنام پست دراین باره نوشت:وین فاست Vinfast، شرکت خودرو سازی اصلی ویتنام بوده که بخش اصلی آن متعلق به بخش خصوصی است. با این وجود بانک جهانی به ویتنام هشدار داده که در صورتی که در دو سال آینده با اقدام‌های درخور از اقتصاد خود حمایت نکند، از جنگ اقتصادی برافروخته شده میان آمریکا و چین آثار منفی خواهد دید که ممکن است از سرعت رشد اقتصادی آن بکاهد.

احتمال اخراج دو شرکت هوآوی و ZTE از بازار آمریکا

سه منبع آگاه از تصمیم ترامپ برای صدور فرمان اجرایی در راستای ممنوع کردن فعالیت‌های دو شرکت هوآوی و ZTE چین در بازار آمریکا خبر دادند. بر اساس این فرمان همکاری شرکت‌های آمریکایی با این دو شرکت ممنوع خواهد شد. در واقع این فرمان ترامپ شرکت هوآوی به عنوان رقیب اپل در بازار‌های داخلی آمریکا و در بازار‌های جهانی را به همراه شرکت مخابراتی ZTE را در داخل آمریکا تحت تاثیر قرار خواهد داد و این ممنوعیت احتمالا از روز‌های نخست ۲۰۱۹ اعمال خواهد شد. وزارت بازرگانی آمریکا در قالب فرمان اجرایی ترامپ،  خرید تجهیزات از این دو شرکت بزرگ چینی را متوقف خواهد کرد. بنا به اسناد ارائه شده این طرح حدود ۷ ماه است از کاخ سفید آماده شده، اما هنوز نهایی نشده است و در قالب قانون اعمال قدرت اقتصادی بین‌المللی اضطراری به رئیس‌جمهور آمریکا اجازه می‌دهد تا در پاسخ به تهدیدات خارجی غیرمعمول اقدام شود. منابع آگاه گفتند، البته نام دو شرکت هوآوی و ZTE در این قانون به صورت مستقیم آورده نشده، اما با توجه به اینکه این دو شرکت اخیرا تهدیدی علیه امنیت ملی آمریکا معرفی شده‌اند به احتمال زیاد مقامات آمریکایی دو شرکت چینی را مصداق این قانون تلقی خواهند کرد. یک منبع آگاه معتقد است که وزارت بازرگانی آمریکا مصداق اعمال این قانون را مقابله با دو شرکت هوآوی و ZTE تلقی خواهد کرد.

افزایش نرخ بیکاری در ژاپن

نرخ بیکاری ژاپن تا پایان ماه نوامبر با ۰.۱ درصد افزایش به ۲.۵ درصد رسید.  به نقل از تریدینگ اکونومیکس، این رقم ۰.۱ درصد بیشتر از ماه اکتبر و بیشتر از رقم پیش‌بینی شده توسط فعالان بازار است. در عین حال نرخ شغل به متقاضیان کار از ۱.۶۲ درصد ماه اکتبر به ۱.۶۳ درصد در ماه نوامبر افزایش یافته است. متوسط نرخ بیکاری ژاپن در بین سال‌های ۱۹۵۳ تا ۲۰۱۸ معادل ۲.۷۳ درصد بوده است که بالاترین رقم ثبت شده با ۵.۵ درصد در ماه ژوین سال ۲۰۰۲ و کمترین رقم با یک درصد در نوامبر ۱۹۶۸ به ثبت رسیده است. در ماه اکتبر شمار بیکاران ژاپنی با ۸۰هزار نفر افزایش به یک میلیون و ۶۸ هزار نفر رسیده است و شمار افراد شاغل با ۲۳۰هزار نفر افزایش به ۶۶میلیون و ۸۸۰هزار نفر افزایش یافته است. در حال حاضر ۶۸ میلیون و ۵۸۰ هزار نفر از ژاپنی در بازار کار این کشور مشارکت فعالانه دارند.  نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله درماه اکتبر بدون تغییر نسبت به ماه گذشته در سطح ۳.۴ درصد باقی ماند.

نرخ دلار مجددا کاهشی شد

در معاملات دیروز، ارزش ین در برابر دلار ۰.۴ درصد تقویت شد و هر دلار به ۱۱۰.۴۸۱۳ ین کاهش یافت. در برابر فرانک سوییس نیز هر دلار با ۰.۳ درصد کاهش مبادله شد تا ارزش هر فرانک به ۱.۰۱۴۲ دلار برسد. این دو ارز طی یک ماه اخیر به لطف اوضاع نابسامان اقتصاد آمریکا موفق شده اند به ترتیب ۲.۳ درصد و ۱.۲ درصد در برابر دلار پیشروی کنند. شاخص دلار که ارزش آن در برابر سبدی از ارز‌های مهم جهانی را اندازه میگیرد با ۰.۱۵ درصد کاهش در سطح ۹۶.۳۴ واحدی ایستاد. هر یورو به ازای ۱.۱۴۵۶ دلار و هر پوند به ازای ۱.۲۶۵۳ دلار مبادله شدند. بازار‌های مالی انتظار دارند با توجه به افزایش نرخ بهره و کمرنگ شدن تاثیر لایحه کاهش مالیاتی، رشد اقتصادی سال اینده آمریکا کاهش یابد. هر دلار همچنین به ازای ۷۰.۰۲۶۳ روپیه هند، ۱.۴۱۸۲ دلار استرالیا، ۱.۳۶۷۲ دلار کانادا و ۶.۸۶۶۴ یوان چین مبادله شد.

پای عربستان به پرونده موسوم به نیسان باز شد

پرداخت ۱۵ میلیون دلار توسط 'کارلوس گون' رییس معزول و پیشین هیات مدیره شرکت خودروسازی نیسان ژاپن به یک شرکت عربستانی با هدف «جلب نظر خانواده سلطنتی» این کشور، تازه‌ترین موردی است که دادستانان توکیو به پرونده این شرکت اضافه کرده اند.  ژاپن تودی روز جمعه گزارش کرد یک تاجر بانفوذ اهل عربستان سعودی در پرداخت وجهی که ادعا می‌شود برای پوشش دادن ضرر سرمایه گذاری شخصی کارلوس گون، رئیس سابق هیات مدیره نیسان، بوده، دست داشته است. گون ۶۴ ساله هفته گذشته به ظن سوء استفاده شدید از اعتماد در رابطه با این پرداخت بازداشت شد او در ابتدا به ادعای گزارش درآمد کمتر از میزان واقعی بازداشت شده بود.     گون این بار متهم است که از طریق یک کانال غیرقانونی شرکت تابع نیسان به شرکت یکی از آشنایانش که ادعا می‌شود به او در کسب ضمانت اعتباری برای معاملات مالی شخصی اش کمک کرده حدود ۱۵ میلیون دلار پرداخت کرده است. منابع آگاه می‌گویند این آشنای گون 'خالد الجفالی' تاجری از خانواده موسس شرکت زنجیره‌ای «ای اِی جفالی و برادران» در عربستان سعودی است او و گون برای مدت ۳۰ سال یکدیگر را می‌شناخته اند. دادستانان توکیو می‌گویند که این پول به عنوان «هزینه‌های ترویج فروش» به شرکت جفالی پرداخت شده است آن‌ها ظن آن دارند که این مبلغ به عنوان پاداشی برای تامین ضمانت اعتباری گون به جفالی پرداخت شده باشد. اما تیم وکلای مدافع گون از قول او می‌گویند که این مبلغ پاداشی قانونی برای نقش جفالی در حل مشکلات نیسان و جلب نظر خانواده سلطنتی سعودی بوده است. شرکت زنجیره‌ای «ای اِی جفالی و برادران» در سال ۱۹۴۶ تاسیس شده است این شرکت در زمینه تامین برق و ارتباطات راه دور برخی از شهر‌های بزرگ عربستان سعودی و همچنین ساخت و ساز، بیمه، تولید و توزیع خودرو فعالیت می‌کند. این شرکت زنجیره‌ای عربستانی نیز چنین موضوعی را رد کرده است. /ایرنا

خروج ارز از کشور برای واردات ۹۱ تن خمیر بازی

آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی در ۶ ماهه نخست سال ۹۷ نشان می‌دهد که در این مدت بیش از ۹۱ تن خمیربرای قالب گیری یا برای سرگرمی کودکان از ۶ کشور دنیا وارد ایران شده است. بر اساس واردات این حجم خمیر برای قالب گیری یا برای سرگرمی کودکان ۲۲۸ هزار و ۳۵۲ دلار ارز از کشور خارج شده است. گفتنی است واردات خمیر برای قالب گیری یا برای سرگرمی کودکان از ۶ کشور دنیا اتریش، انگلستان، ایتالیا، تایلند، ترکیه و چین وارد کشور شده است. به نقل از میزان، در این میان اتریش بزرگترین صادرکننده خمیر برای قالب گیری یا برای سرگرمی کودکان با حجم بیش از ۱۴ تن به ارزش دلاری ۱۵۶ هزار و ۴۹۹ دلار به ثبت رسیده است.

تداوم صعود قیمت طلا در بازار جهانی

قیمت طلا روز جمعه به دلیل نگرانی‌ها نسبت به کندی اقتصاد جهانی و تعطیلی بخشی از دولت آمریکا که تقاضا برای خرید این فلز ارزشمند را تقویت کرد، افزایش یافت و نزدیک به بالاترین قیمت خود در بیش از شش ماه گذشته ایستاد.  هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جمعه بازار سنگاپور با ۰.۲ درصد افزایش، به ۱۲۷۷.۷۵ دلار رسید و در مسیر ثبت دومین هفته متوالی قرار گرفت. طلا روز چهارشنبه تا مرز ۱۲۷۹.۰۶ دلار صعود کرده بود که بالاترین حد از ۱۹ ژوئن بود.  در بازار آمریکا، هر اونس طلا برای تحویل در فوریه ۰.۱ درصد کاهش یافت و به ۱۲۸۰.۲ دلار رسید.  برایان لاین - مدیر کل شرکت "گلد سیلورسنترال" در سنگاپور، با اشاره به مشکلات سیاسی و اقتصادی مانند جنگ تجاری آمریکا و چین و تعطیلی قسمتی از دولت آمریکا، اظهار کرد: مردم در مقطع فعلی طلا را تنها دارایی مطمئن می‌بینند.

هفته آرام تسه‌ها در بازار اوراق مسکن

ارزش اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۵ (تسه۹۵۱۲) طی هفته قبل ۳/ ۱ درصد رشد کرد و به قیمت ۵۴ هزار و ۲۴۹ تومان رسید. پنج‌شنبه گزارش تحولات مسکن بانک مرکزی منتشر شد و وضعیت بازار معاملات مسکن در ماه آخر پاییز را تشریح کرد. بر اساس این گزارش تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی در آذر ۸/ ۶ هزار واحد بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب۶/ ۰ و ۷/ ۶۱ درصد کاهش داشته است. متوسط قیمت هر متر مربع آپارتمان نیز ۵/ ۹ تومان بود که نسبت به آبان و آذر سال گذشته به ترتیب ۱/ ۴ و ۸/ ۹۱ درصد افزایش یافته است. افزایش قیمت‌ها و کاهش تعداد معاملات نمود رکود تورمی بازار مسکن و تسه‌ها محسوب می‌شود. با این حال روند کاهشی تعداد معاملات و رشد قیمت‌ها کند شده است و می‌توان امیدوار بود که با اصلاح قیمت‌ها، رونق به بازار تسه‌ها بازگردد.

خودروسازی هند به دنبال جذب ۸ تا ۱۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی 

دولت فدرال هند پیش‌بینی کرده است که خودروسازی این کشور تا سال ۲۰۲۳، بین ۸ تا ۱۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب خواهد کرد.  براساس گزارش پایان سال ۲۰۱۸ که از سوی وزارت صنایع سنگین هند منتشر شد، خودروسازی این کشور توانسته است تا بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶، ۵/ ۱۶ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم را جذب کند. در این بیانیه آمده است: با توجه به ظرفیت بالای بازار خودرو در هند، این کشور می‌تواند با جذب سرمایه‌گذاری و ارتقای توان خود در صنعت خودرو نقشی کلیدی را در بازار خودرو جهان ایفا کند. برنامه ۱۰ ساله هند که از سال ۲۰۱۶ آغاز شده در نظر دارد که تا سال ۲۰۲۶ هند را پس از چین و آمریکا از منظر مهندسی، ساخت و صادرات خودرو در جایگاه سوم جهان قرار دهد. براساس این گزارش، این صنعت هم‌کنون ۱/ ۷ درصد از تولید ناخالص داخلی هند را به خود اختصاص داده است که رقم قابل‌توجهی به‌شمار می‌آید. /دنیای اقتصاد

کارگران امسال چقدر عیدی می‌گیرند؟   تسنیم نوشت: تمامی کارگاه‌های مشمول قانون کار موظف به پرداخت عیدی و سنوات به هر یک از کارگران خود می‌باشند، که مبنای محاسبه آن یک سال کار معادل شصت روز آخرین مزد، بعنوان عیدی و پاداش می‌باشد، و مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارکنان نبایستی از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند. همچنین مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یکسال در کارگاه کار کرده‌اند باید به ماخذ ۶۰ روز مزد و به نسبت ایام کارکرد در سال محاسبه گردد، و مبلغ پرداختی از این بابت برای هر ماه نباید از یک دوازدهم سقف تعیین شده در فوق تجاوز نماید. حداقل عیدی کارگران دو برابر حداقل حقوق پایه و حداکثر عیدی به شرطی که از مصوبه قانون کار بیشتر نشود، سه برابر پایه حقوق خواهد بود. با توجه به حقوق و  مزایای سال ۹۷ کارگران جزئیات حقوق و عیدی سال ۹۸ کارگران به شرح زیر است. حداقل عیدی کارگران  ۲ میلیون و ۲۲۸ هزار تومان و حداکثر عیدی کارگران ۳ میلیون و ۳۴۲ هزار تومان برای سال ۹۸ خواهد بود.

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۴۹۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلیل کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر چیست؟ همتی پاسخ داد

«دولت نباید ژست کنترل تورم را به خود بگیرد. به نظر من باید از مردم عذرخواهی کنند و بگویند نتوانستیم تورم را کنترل کنیم.»   عبدالناصر همتی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی در گفت‌وگو با هم‌میهن به صراحت بر شکست دولت در مبارزه با تورم تاکید کرد.   در شرایطی که دولت می‌گوید در سیاست‌های پولی موفقیت داشته و توانسته به کنترل رشد نقدینگی دست پیدا کند اما متخصصان این حوزه روند کاهش رشد نقدینگی را نشانه موفقیت دولت در این حوزه نمی‌دانند. همتی با اشاره به اینکه کنترل نقدینگی اقدام مثبتی است، می‌گوید: «مدیریت فقط کنترل نقدینگی نیست.»   *‌اخیراً نرخ تورم سال 1402 از سوی بانک مرکزی اعلام شده که نشان می‌دهد تورم به‌رغم تلاش‌های دولت رشد پیدا کرده و حتی رکورد دولت هاشمی را شکسته است. چرا هیچ‌یک از برنامه‌های دولت برای مهار تورم نتیجه نداد؟ جدولی که در روزهای گذشته منتشر شده آماری است که معمولاً بانک مرکزی به صورت ماهانه برای تادیه دیون و تعهدات به قوه قضائیه ارائه می‌کند تا به منظور رای دادن در اختیار قضات باشد.   یک نکته‌ای را باید مورد توجه قرار داد و آن اینکه در صدر جدول نوشته شده بر پایه سال 1395 درحالی‌که در اواخر سال 1401 پایه شاخص تورم را اصلاح کردند و سال پایه به 1400 تغییر پیدا کرد. بنابراین اگر شما بخواهید براساس سال 1400 این اطلاعات را تعدیل کنید به نظر من به زیر 50 درصد می‌رسد. یعنی نرخ تورم 1402 بین 48 تا 50 درصد خواهد بود. به این ترتیب اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم و براساس سال پایه‌ای که معیار مرکز آمار است که البته بانک مرکزی نیز هماهنگ با مرکز آمار سال پایه را اصلاح کرده، نرخ را اعلام کنیم، عدد 52 برای تورم 1402 باید بین 48 تا 50 درصد اصلاح شود.   *‌اینکه تورم 50 درصد باشد یا 52 درصد چندان در اصل موضوع تغییری ایجاد نمی‌کند. به هر حال آنچه مشخص است اینکه دولت در برنامه کنترل تورم موفق نبوده است. دو نکته را در این زمینه باید اشاره کرد. سال 1402 را با سال آخر دولت دوازدهم که فشار حداکثری وجود داشت نمی‌توان مقایسه کرد. در سال 1398 وصولی درآمد نفتی 12 میلیارد دلار بود و در سال 1399 درآمدها به 7/5میلیارد دلار رسید. درحالی‌که در سال 1402 بنا بر اعلام وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و وزارت نفت درآمد نفتی به 35 میلیارد دلار رسیده است. یعنی پنج برابر درآمد نفتی در سال 1399 سال گذشته درآمد نفتی به دست آمده است.   با این درآمد نفتی و اینکه تاکید می‌شود صادرات غیرنفتی جهش پیدا کرده و مجموع صادرات به 78 میلیارد دلار رسیده، تورم بین 48 تا 50 درصد اصلاً قابل قبول نیست. من سوالم این است که مسئولان دولت سیزدهم که آمار بانک مرکزی در خصوص تورم نقطه‌به‌نقطه شهریور 1400 مورد تاکید قرار می‌دادند امروز چرا آمار بانک مرکزی را مورد نظر قرار نداده و آن را مبنای تحلیل قرار نمی‌دهند؟ پاسخ واضح است. برای اینکه بین آمار مرکز آمار و بانک مرکزی حداقل 10 درصد اختلاف وجود دارد.   نکته دومی که باید به آن توجه کرد این است که حتی اگر بنا بر گفته دولت مبنا را بر نرخ مرکز آمار هم بگذاریم عملکردشان با وعده‌هایی که در این حوزه داده بودند هم‌جهت نیست. وعده داده بودند تورم را اول نصف می‌کنند. یعنی در مرحله اول تورم از 46 به 23 درصد کاهش پیدا کند و بعد هم آن را تک‌رقمی کرده یعنی به زیر 10 برسانند.   امروز با 48 درصد نرخ تورم مواجه هستیم که عملکرد بسیار بدی است و به مفهوم شکست در مبارزه با تورم محسوب می‌شود. بنابراین این دولت نباید ژست کنترل تورم را به خود بگیرد. به نظر من باید از مردم عذرخواهی کنند و بگویند نتوانستیم تورم را کنترل کنیم.   تورم 48 درصد به معنای کنترل نرخ نیست. 48 درصد، تورم بسیار سنگینی است. در شرایط بسیار خاص این تورم ممکن است قابل پذیرش باشد. مانند آنچه در سال 1399 اتفاق افتاد و درآمدها به دلیل شیوع کرونا و حضور ترامپ افت شدید پیدا کرده بود و عملاً درآمد نفتی نداشتیم. مهمترین لنگر نرخ تورم، نرخ ارز است.   دولت نه نرخ ارز را توانست کنترل کند و نه تورم را. امروز می‌بینید که با تزریق بی‌حد درهم و دلار سعی در تقویت ارزش ریال دارند. البته من این اقدام بانک مرکزی را نفی نمی‌کنم. به هر حال کنترل نرخ دلار کار خوبی است و باید هم انجام شود. ولی اینکه با ارزپاشی این کاهش نرخ انجام شود مورد پذیرش نیست و این روش هیچ‌گاه جزو سیاست‌های من نبوده.   تزریق ارز جواب اصلی، اساسی، پایه‌ای، علمی و فنی نیست. راه آن مدیریت درست بازار ارز و شناسایی عوامل مؤثر بر افزایش نرخ ارز است. به هر حال این تورم چه 52 درصد با پایه 95 یا کمتر از 50 درصد با پایه 1400 نشان‌دهنده عدم موفقیت دولت در کنترل تورم و عدم تحقق وعده‌های دولت در این حوزه است.   *‌دلیل عدم اثرگذاری کاهش رشد نقدینگی بر تورم چیست؟ کنترل رشد نقدینگی اقدام مثبتی است و به نظر من باید ادامه پیدا کند. البته من اطلاع دارم که ریشه کاهش رشد نقدینگی که اتفاق افتاده، کنترل ترازنامه بانک‌هاست که حتماً آثار رکودی در اقتصاد و تولید خواهد داشت.   در هر حال صرف‌نظر از علت کاهش رشد نقدینگی، این امر می‌تواند در مهار تورم مؤثر باشد. با این حال باید در نظر داشت که نقدینگی یک واسط است. رئیس‌جمهور و باقی اعضای دولت نباید روی کاهش رشد نقدینگی مانور دهند. مردم که با نقدینگی کاری ندارند. برای مردم تورم و پولی که از جیب‌شان می‌رود مهم است. تورم باید کم شود.      *‌چرا کنترل رشد نقدینگی و افزایش درآمدهای صادراتی نتوانست منجر به مهار تورم شود؟ مدیریت فقط کنترل نقدینگی نیست. مدیریت و کارآمدی اهمیت دارد. کشور کسری بودجه سنگینی دارد. کسری بودجه و اضافه‌برداشت بانک‌ها به اقتصاد فشار می‌آورد. امروز نرخ بهره تامین مالی در بازار بالای 40 درصد است. نرخ 40 درصد به مفهوم آن است که تعادل سیستم پولی کشور از دست‌شان خارج شده است. شما نمی‌توانید بگویید رشد نقدینگی 25 درصد و نرخ بانکی 23 درصد است ولی در بازار نرخ بهره تامین مالی 40 درصد باشد.   این نشان می‌دهد یک جاهایی اشکال وجود دارد. این نشان می‌دهد یک ناهماهنگی در سیاست‌های پولی، ارزی و مالی کشور وجود دارد. تا این ناهماهنگی حل نشود نمی‌توان تورم را کنترل کرد.   آقایان گمان می‌کنند با زدن دکمه کنترل نقدینگی، تورم خود به خود کاهش می‌یابد.  رشد اقتصادی هم بسیار مهم است. رشد اقتصادی سال گذشته ناشی از تولید نبوده. عمده آن از محل فروش نفت و رشد بخش خدمات بعد از کرونا به دست آمده است.   بخش غالب رشد بخش خدمات نیز به رشد عملیات واسطه‌های مالی برمی‌گردد. بنابراین این رشد به بخش تولید واقعی مربوط نمی‌شود. به نظر من، در حکمرانی مشکل داریم. تا مشکل حکمرانی حل نشود با تکیه بر یک عامل متغیر در سیاست‌های پولی نمی‌توان تورم را کنترل کرد. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • گشتی در اقتصاد جهان | خوش‌بینی صندوق بین‌المللی پول به اقتصاد آسیا
  • درجا زدن فدرال رزرو آمریکا نردبان طلای جهانی شد
  • وعده دلار ۱۰۰ هزار تومانی محقق نشد/ احتمال بازگشت نرخ ارز به پله ۵۰ هزار تومان وجود دارد
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار تا پایان سال
  • تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه
  • پیش‌بینی اقتصاددانان از آینده قیمت دلار
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • دلیل کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر چیست؟ همتی پاسخ داد
  • پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار / خریداران ارز بخوانند
  • نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟